top of page
Ahşap yüzey

Boşanma Davalarında Sürecin Yönetilmesi

  • avdenizyucesan
  • 28 Ağu 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 Kas 2023


İki insanın, sevgi bağı ile birleşerek bu birlikteliği en nihayetinde evlilik akdi ile tamamlaması elbette çok değerli bir olgu. Ancak her ilişkide olduğu gibi, evlilik de bir hukuki ilişki olduğundan, bu ilişkinin çeşitli sebeplerle zarar görmesi nihayetinde temelinden sarsılarak çekilmez hale gelmesi mümkün.


Evlilik birliğinin, evlilik akdinin devamının taraflardan beklenmeyecek ölçüde temelinden sarsılması durumunda karşılaştığımız davalar anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları.


Her iki seçenekte de sürecin tarafları en az şekilde yıpratacak şekilde takip edilmesi ve mahkemeye sunulacak belgelerin de eksiksiz şekilde hazırlanması için mutlaka bir avukattan dava öncesi danışmanlık ve dava süresince de hukuki hizmet alınması gerekmektedir.


Dilekçelerin zamanında, kuralına uygun ve davanın esasını özetleyecek şekilde sunulması, tanıkların bildirilmesi, tanıkların hangi konuda tanıklık edeceklerinin bildirilmesi, bilirkişi raporlarına itiraz süreçleri, tarafların birbirlerinden olan maddi talepleri, varsa müşterek çocuk/ların velayeti konusunda tarafların talepleri, evlilik süresince edinilen malların tasfiyesi vb. gibi konular, halihazırda boşanma davasının yıpratıcı etkilerini yaşayan taraflar için takibi zor konular ve detaylı konular olduğundan mutlaka bir avukatla davanızı takip etmenizi tavsiye etmekteyiz.


Boşanma davaları esasen iki insan arasındaki evlilik birliğinin sonlandırılmasına ilişkin olsa da, işin tabiatı gereği, taraflar aile bireylerinin de müdahalesine açık olduğundan, bu gibi krizlerin sağlıklı yönetilmesi için bir avukatın yönlendirmesi faydalı olacaktır.


Boşanma davalarının stres düzeyi yüksek olduğundan, zaman zaman müşterek çocuk/ların dava süresince hangi tarafta kalacağına, evlilik birliğine tabi malların ne şekilde pay edileceğine vb. hususlara yönelik tartışmalar yaşanabilmekte, bu ve bunun gibi tartışmalar tarafların içinde bulundukları psikolojik durumlar sebebiyle kolaylıkla sözlü veya fiziksel şiddete dönüşebilmekte, bu durum da boşanma davasının yanısıra savcılık aşamasında şikayet süreçlerinin başlamasına, boşanma davası haricinde de dosyaların açılmasına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla, bu zor süreçlerin yönetilmesinde avukatın rolü ve yönlendirmesi önemlidir.


Boşanma davasında taraflar öncelikli olarak anlaşmalı boşanma prosedürüne yönelmek istemekte ancak bazı durumlarda taraflardan birinin boşanmak istememesi üzerine prosedür çekişmeli boşanma davası olarak başlatılmaktadır.


Anlaşmalı boşanma davasının şartları sağlanmış ise taraflar birlikte imza altına alacakları bir protokol ile Aile Mahkemelerine başvurmaktadır. Bu protokolde, tarafların evlilik birliğine ilişkin tüm hususlarda anlaşma sağlamış olmaları gerekmektedir. Aile Mahkemesi hakimi protokolü incelemesinin akabinde tarafları bizzat dinler. Bu duruşmada tarafların avukatlarının bulunması yeterli değildir, taraflar da bizzat hazır bulunmalıdır.


Çekişmeli boşanma davasında ise, dilekçelerin teatisi aşamasından sonra taraflar dilerlerse bizzat duruşmaya katılarak veya avukatları aracılığıyla davayı takip ederler.


Evlilik birliği süresince edinilen malların tasfiyesi için boşanma davasının karara bağlanması beklenir. Her iki dava birlikte açıldıysa, mal rejimi tasfiyesine ilişkin dava ayrı bir esasa kaydedilerek boşanma davası süresince bekletilir.


Boşanma davaları gerek anlaşmalı ve gerekse çekişmeli olsun; her anlamda detaylı, birden fazla konu başlığı içeren, hukuki olarak bilgi ve tecrübe gerektiren, denkleştirme ve katılma alacağı vb. konularda hesaplamaların hukuk eğitimi almamış kişiler tarafından karmaşık olarak değerlendirilebildiği, stres düzeyi yüksek olan davalardır. Bu nedenle, boşanma davalarının avukat tarafından takibi tarafların yararına olacaktır.


Boşanma davalarına ilişkin danışmak istediğiniz tüm sorularınız için randevu alarak ofisimize gelebilirsiniz.

 

Bu sitede yer alan yazılar, hukuki danışmanlık niteliğinde olmayıp ön bilgi mahiyetindedir.






YÜCESAN Hukuk & Danışmanlık
Av. Deniz YÜCESAN

Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. © YÜCESAN Hukuk & Danışmanlık, 2023
bottom of page